Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Πιστοποίηση αναπηρίας: Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή δεν µπορεί να χειροτερεύσει τη θέση του προσφεύγοντα

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε υποθέσεις στις οποίες οι δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας καθιστούν δυσμενέστερη τη θέση προσώπων που προσέφυγαν σε αυτές κατά γνωματεύσεων πρωτοβάθμιων υγειονομικών επιτροπών.
Ο Συνήγορος, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013, επεσήμανε προς τη διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του Ι.Κ.Α.-Ε.Α.Μ. ότι αυτή η πρακτική είναι παράνομη, επειδή αντιβαίνει στην αρχή της χρηστής και καλόπιστης διοίκησης.

Ειδικότερα αντιβαίνει στον κανόνα σύμφωνα µε τον οποίο η πράξη που εκδίδεται επί προσφυγής του ενδιαφερομένου δεν επιτρέπεται να οδηγεί στη χειροτέρευση της θέσης του, εκτός εάν οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ρητώς το αντίθετο.

Επομένως, οι δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές επιτρέπεται να επιδεινώνουν τη θέση του ασφαλισμένου µόνο ύστερα από προσφυγή του ασφαλιστικού οργάνου, ενώ, όταν η προσφυγή ασκείται από ασφαλισμένο, επιτρέπεται µόνο είτε η διατήρηση είτε η βελτίωση της θέσης του.
Τη θέση του Συνηγόρου επιβεβαίωσε µε πρόσφατη απόφασή του (Α΄ Τµήµα, 29/2017) το Συμβούλιο Επικρατείας.

Στην απόφαση έγινε κατά πλειοψηφία δεκτό ότι όταν η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή εξετάζει προσφυγή µόνο του ασφαλισμένου και κρίνει ότι η ιατρική του αναπηρία πρέπει να προσδιορισθεί σε ποσοστό υψηλότερο εκείνου που προσδιόρισε η πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή, θα δεχθεί την προσφυγή και θα καθορίσει το κατά την κρίση της ποσοστό της ιατρικής αναπηρίας του ασφαλισμένου.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή κρίνει ότι η αναπηρία θα έπρεπε να προσδιορισθεί στο ίδιο ή χαμηλότερο ποσοστό, θα απορρίψει την προσφυγή, µε συνέπεια να οριστικοποιηθεί το ποσοστό της ιατρικής αναπηρίας του ασφαλισμένου, που προσδιορίστηκε από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή.

Δείτε το σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου εδώ 

Αναδημοσίευση άρθρου από το www.lawspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου